طرز تهیه نان چاودار با استارتر خمیرترش
مواد لازم:
آرد گندم سیاه: 1/2 فنجان
چاودار: 4 قاشق غذاخوری یا 60 گرم
آب ولرم: ½ فنجان 120 میلی لیتر ،
آرد: 1/5 فنجان 195 گرم
نمک: یک قاشق چایخوری
ملاس یا شیره: یک قاشق غذاخوری
مرحله اول تهیه نان چاودار با استارتر خمیرترش
شما برای خمیر نان به این مواد نیاز دارید که حتما 1 پیمانه آرد چاودار که از گندم سیاه درست شده را درست اندازه گیری کنید. در ابتدا 4 قاشق غذاخوری چاودار و 1/2 فنجان آب ولرم را در یک کاسه با هم مخلوط کنید ، مطمئن شوید که خوب مخلوط شده اند. روی کاسه را با یک پارچه یا سلفون بپوشانید و حدود 20 تا 24 ساعت در یک مکان گرم بگذارید. باید ببینید اندازه آن بطور قابل ملاحظه ای رشد می کند و ممکن است حباب ها را مشاهده کنید. سپس 1/5 فنجان آرد نان ، 1/2 فنجان آرد چاودار ، را به آن اضافه کنید و خوب با هم مخلوط کنید ، سپس یک قاشق چایخوری نمک ، 1 قاشق غذاخوری ملاس ، 1/2 فنجان 120 میلی لیتر ، آب ولرم را هم اضافه و شروع به مخلوط کردن کنید و روی یک سطح کمی آردپاشی شده خمیر را برای یک یا دو دقیقه خوب ورز دهید . باید نرم باشد اما چسبناک نباشد.
مرحله دوم تهیه نان چاودار با استارتر خمیرترش
خمیر را توی یک کاسه بزرگ آردپاشی شده قرار داده و روی کاسه را با یک پارچه تمیز بپوشانید و بگذارید 2 ساعت در جای گرم خانه بماند تا حجم خمیر دو برابر و حجیم شود. سپس در هنگامی که خمیر آماده پخت بود ، توی یک سینی را کمی آرد ذرت بپاشید و یک ورقه پخت را با آرد ذرت غبار پاشی کنید ، خمیر نان را توی سینی قرار دهید و چند خط یا یک طرح را با تیغ یا چاقوی تیز روی خمیر ایجاد کنید و کنار بگذارید، وقتی فر را با دمای 425 فارنهایت /230 سانتیگراد گرم می کنید (یا اگر فر شما حرارت بالاتر هم دارد روی درجه بالاتر بذارید تا کاملا داغ شود).
یک ظرف پخت کوچک ضد حرارت را آب کرده و در کف فر قرار دهید تا توی فر با بخار آب مرطوب شود. وقتی فر داغ شد ، نان را داخل سینی روی پنجره وسط فر قرار دهید. مقداری آب جوش به ظرف پخت اضافه کنید تا بخار بیشتری ایجاد کند و سپس درب فر را ببندید و حدود 35 دقیقه ،یا تا زمانیکه مطمئن شوید خمیر پخته و روی آن قهوه ای یکدست شود و هنگام ضربه زدن صدای توخالی به خود بگیرد. بعد از پخت نان را از فر خارج کرده و روی قفسه سیمی قرار داده تا سرد و خنک شود.
مرحله سوم تهیه نان چاودار با استارتر خمیرترش
استارتر خمیر چاودار این یک استارتر طبیعی است که شما آن را با کمی صبر درست میکنید و فقط کافیه که با کمی دقت آن را درست کنید و برای همه نوع خمیر نان بجای مخمر از آن استفاده کنید
روز اول
2-1/2 قاشق غذاخوری آرد چاودار 25 گرم
1/4 فنجان آب 52 گرم/60 میلی لیتر ولرم
روز دوم
2-1/2 قاشق غذاخوری آرد چاودار 25 گرم
1/4 فنجان آب 52 گرم/60 میلی لیتر ولرم
روز سوم
2-1/2 قاشق غذاخوری آرد چاودار 25 گرم
1/4 فنجان آب 52 گرم/60 میلی لیتر ولرم
روز چهارم
2-1/2 قاشق غذاخوری آرد چاودار 25 گرم
1/4 فنجان آب 52 گرم /60 میلی لیتر ، ولرم
مرحله چهارم تهیه نان چاودار با استارتر خمیرترش
در روز اول ، آرد و آب را با هم مخلوط کنید تا خمیری غلیظ به دست آید ، روی آن را بپوشانید و به مدت 24 ساعت در یک مکان گرم بگذارید. در روز دوم ، کمی مخلوط را هم بزنید ، سپس آرد و آب اضافی را به ترکیب اضافه کنید. آنها را مخلوط کرده ، سپس درب ظرف را بپوشانید و دوباره یک شب کنار بگذارید.
هر روز این کار را تکرار کنید - یعنی طبق جدول در روز سوم و چهارم هم به همین روش دو مواد آب و آرد را اضافه و بعد از مخلوط کردن کنار بگذارید، در روز سوم یا چهارم باید حباب هایی روی سطح خمیر بخوبی دیده شود . استفاده از آن در روز چهارم خوب است ، اما می توانید دوباره تغذیه کنید و در روز 5 استفاده کنید. یعنی وقتیکه به اندازه ی داده شده برای تهی خمیر از استارتر برداشتید باز به ترکیب استارتر اضافه کنید و هربار همین کار تکرار میشود تا مایه خمیر فعال و زنده بماند و سپس مقداری از آن را به عنوان مورد نیاز برای استفاده یا بزرگ شدن بیش از حد ادامه دهید. روش دیگر ، می توانید درب ظرف را بگذارید و در یخچال قرار داده یا بااصطلاح بخوابد و سپس هنگامی که به آن نیاز دارید ، مقداری از آن را بیرون بیاورید ، آن را به روش قبل تغذیه کنید و باید بعد از یک یا دو روز دوباره زنده شود.