3555

طرز تهیه قابلی پلو افغانی

مواد لازم:
گوشت گوسفندی: 300 گرم
برنج: 3 پیمانه
کشمش: یک پیمانه
هویچ: 2 عدد
خلال بادام: یک قاشق غذاخوری
خلال پسته: یک قاشق غذاخوری
شکر: یک فنجان
پیاز: 2 عدد
زعفران دمکرده: یک قاشق غذاخوری
نمک زردچوبه: مقدار کافی
پودر زیره: نصف قاشق چایخوری
پودر هل: 1/2 قاشق چایخوری
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
خلال پرتقال: 2 قاشق غذاخوری


ازجمله غذاهای خوشمزه و خوش عطر و رنگ که به افغانستان و شهرکابل نسبت داده می شود و بسیار پرطرفدار در بین مردم افغان است، قابلی پلو و یا کابلی پلو است که در کشور ازبکستان و حتی ایران نیز درست می شود. این غذای خوشمزه و لذیذ به صورت مخلوط با برنج و گوشت و هویچ و کشمش و خلال بادام و پسته قابل تهیه است و برای وعده غذایی ناهار و بخصوص مهمانی ها گزینه بسیار مناسبی است.


مرحله اول تهیه قابلی پلو:
ابتدا دو عدد پیاز متوسط را با آب می شوریم. پیاز را با چاقو پوست می کنیم. سپس آن را با چاقو به صورت ریز و نگینی خرد می کنیم. درون یک ماهیتابه یا قابلمه کمی روغن مایع می ریزیم و آن را روی شعله گاز قرار می دهیم. وقتی روغن داغ شد، پیاز خرد شده را به تابه اضافه می کنیم و کمی زردچوبه نیز به پیاز می زنیم و پیاز را در روغن تفت می دهیم تا نرم و طلایی و کم حجم و سبک شود.


مرحله دوم تهیه قابلی پلو:
سپس در این مرحله 300 گرم گوشت گوسفندی را با آب می شوریم. سپس با ساطور آن را روی تخته به صورت تکه ای و مکعبی به اندازه تقریبا 3 سانتی متری برش می زنیم. سپس گوشت خرد شده را به قابلمه پیاز داغها اضافه می کنیم و گوشت را با پیاز داغها تفت می دهیم تا رنگ گوشت تغییر کند.

 

مرحله سوم تهیه قابلی پلو:
بعد از تغییر رنگ گوشت، یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را به گوشت اضافه می کنیم و باگوشت تفت می دهیم رب را آنقدر تفت می دهیم تا بوی خامی رب گرفته شود. بعد از اضافه کردن رب، هل و زعفران دمکرده را به قابلمه گوشت و پیاز اضافه می کنیم و مواد را خوب باهم قاطی می کنیم. سپس 2 پیمانه آب جوش درون قابلمه می ریزیم و آن را روی شعله گاز قرار می دهیم و شعله گاز را کم می کنیم و درب قابلمه را می بندیم و اجازه می دهیم گوشت به آرامی روی شعله ملایم گاز بپزد. یک ربع قبل از پخت کامل گوشت به آن نمک اضافه می کنیم.


مرحله چهارم تهیه قابلی پلو:
سپس در این مرحله هویج ها را می شوییم و پوست می کنیم و به صورت خلال خیلی نازک می بریم و سپس در یک ماهیتابه یک قاشق غذاخوری خلال بادام و پسته و یک پیمانه کشمش را که از نیم ساعت قبل در آب خیس کرده بودیم همراه با هویج خلال شده در روغن مایع در داخل یک ماهی تابه تفت می دهیم.

 

مرحله پنجم تهیه قابلی پلو:
سپس خلال پوست پرتقال را که قبلا آماده کرده بودیم (پوست پرتقال را می شوییم و با چاقو به صورت خلال های نازک می بریم سپس پوست آن را در آب جوش می گذاریم تا بجوشد، چند جوش که زد آن را آبکش می کنیم) در یک تابه با روغن پوست پرتقال ۵ دقیقه همراه با یک فنجان شکر، تفت می دهیم.

 

مرحله ششم تهیه قابلی پلو:
در این مرحله برنج را آماده می کنیم. به این صورت که برنج را که از قبل در آب و نمک خیس کرده بودیم آبکش می کنیم. سپس در یک قابلمه آب می ریزیم و وقتی آب آن جوش آمد نمک و روغن مایع داخل آب قابلمه می ریزیم و بعد برنج را به قابلمه اضافه می کنیم، وقتی برنج تقریبا پخت آن را آبکش می کنیم. سپس داخل یک قابلمه کمی روغن مایع می ریزیم و برنج آبکش شده را کف قابلمه می ریزیم سپس مقداری از گوشت را روی برنج می ریزیم و هویج و خلال بادام و پسته و کشمش روی گوشت می ریزیم و کمی پودر زیره را روی مواد می ریزیم و دوباره برنج می ریزیم و این کار را ادامه می دهیم تا مواد ماتمام شوند. سپس درب قابلمه را می بندیم و قابلمه را روی گاز می گذاریم تا یک ساعت منتظر می شویم تابرنج دم بکشد.


مرحله هفتم تهیه قابلی پلو:
بعد از دم کشیدن برنج آن را در دیس مناسب می کشیم و روی برنج را با زعفران دمکرده،  همراه با گوشت و خلال بادام و خلال پسته و پوست پرتقال و هویج تزیین می کنیم. این غذا برای وعده ناهار همراه با سالاد شیرازی و سبزی خوردن مناسب است.