58
کیک و شیرینی
|مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه

طرز تهیه گز آردی خانگی + نکات پخت

آیا با انواع گز آردی آشنا هستید؟ آیا از نحوه نگهداری این گز اطلاع دارید؟ گز یکی از شیرینی‌های معروف کشور ما است که تاریخچه آن به حدود 450 سال قبل بازمی‌گردد. با این حال بدون شناخت انواع گز نمی‌توانید نوع مناسب آن را خریداری کنید. این شیرینی محبوب جزو سوغات اصلی شهر اصفهان محسوب می‌شود و در شهرهایی همانند همدان، یزد، شیراز، کرمان و شهرکرد به صورت مایع به فروش می‌رسد. در این مطلب قصد داریم شما را با انواع گز آردی آشنا کنیم و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.

با گز آردی بیشتر آشنا شوید

گز آردی

گزها به صورت کلی به دو صورت وجود دارند، که یک سری از آن‌ها در آرد نگهداری شده و به نام گز آردی شناخته می‌شوند. این نوع از گزها در ابعاد مختلفی بسته‌بندی شده و به فروش می‌رسند. نوع دیگر، گز لقمه‌ای است که در ابعاد کوچک‌تری بسته‌بندی شده و به بازار عرضه می‌شود.
نام گز از درختچه‌ای گرفته شده است که در شوره‌‌زارهای اصفهان می‌روید. در اواخر تابستان، پشه‌هایی خاص بر روی این گیاه می‌نشینند و شیره‌ آن را گزیده و قند موجود در آن را می‌نوشند. سپس عملیاتی در داخل بدن این پشه‌ها انجام می‌شود که قند را به ماده گز انگبین تبدیل می‌کند. این شیره بر روی این درختان باقیمانده و سپس توسط متخصصین جمع‌آوری می‌شود تا تولیدکنندگان این خوراکی خوشمزه را تهیه کنند. البته نسل این پشه‌ها در حال انقراض است و امکان تکثیر آن‌ها در آزمایشگاه نیز وجود ندارد؛ بنابراین این نوع از گزها جزو گران‌قیمت‌ترین گزها هستند.

کیک پزی

بسته جامع آموزشی

صفر تا صد کیک پزی

معرفی انواع گز

گز آردی یکی از خوشمزه‌ترین گزهای اصفهان به حساب می‌آید که به شکل‌های متنوعی در اختیار خریداران قرار می‌گیرد. البته این گزها دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:
• گز پسته‌ای
• گز بادامی
• گز مخلوط
• گز بیدمشک
• گز انگبینی
• گز گل ریز
• گز شیر خشتی
• گز ترنجبینی
• گز گل درشت
• گز زعفرانی

مواد تشکیل‌دهنده گز

گز آردی

در تولید این شیرینی مقوی از چند ماده اصلی همچون شکر، آب، سفیده تخم‌مرغ، گلوکز مایع و انواع مغزهایی مانند بادام و پسته استفاده می‌شود. برای عطر و طعم گز نیز از موادی همچون هل، گلاب و عرق بیدمشک استفاده می‌کنند. البته برای تولید بهترین گز از نوع آردی اصفهان از ماده گز انگبین استفاده می‌نمایند. این نوع گز چندین برابر از گز معمولی مقوی‌تر است.

طرز تولید گز از نوع آردی

برای تهیه یک گز از نوع آردی با کیفیت لازم است تا یک‌سری فرآیند طی شود. در ادامه به نحوه تولید این خوراکی محبوب پرداخته‌ایم:
1. مرحله اول: تمامی مواد را در ظروف جداگانه قرار می‌دهیم. مواد اولیه برای تهیه این گز باید درجه یک و تازه باشند؛ بنابراین توصیه می‌شود که از برندهای معروف این مواد را خریداری کنید.
2. مرحله دوم: در ابتدا، آب، شکر و گلاب را در قابلمه ریخته و آن را روی حرارت ملایم اجاق قرار می‌دهیم و به آرامی شروع به هم‌زدن می‌کنیم تا شکر به صورت کامل حل شود.
3. مرحله سوم: پس از آن که شکر به صورت کامل در محلول آب و گلاب حل شد، گلوکز مایع یا همان بادکا را به این مواد اضافه کرده و به آرامی شروع به هم‌زدن می‌کنیم تا شهدی کش‌دار بدست آید. انجام این مرحله برای تهیه یک گز با کیفیت و خوش‌طعم ضروری است.
4. مرحله چهارم: پس از تهیه شهد، سفیده تخم‌مرغ را در ظرفی جداگانه بریزید و با همزن برقی شروع به هم‌زدن آن می‌کنیم تا فرم بگیرد. همچنین در این مرحله ظرف را از روی حرارت برمی‌داریم.
5. مرحله پنجم: به مخلوط سفیده تخم‌مرغ، چند قاشق شهد آماده شده را اضافه می‌کنیم تا هم دما شوند. در ادامه سفیده تخم‌مرغ را در ظرف حاوی شهد می‌ریزیم و آن را بر روی حرارت بسیار ملایم اجاق می‌گذاریم. این مواد را باید به مدت یک ساعت به صورت دورانی هم بزنیم.
6. مرحله ششم: درنهایت مغزی‌جات دلخواه خود را اضافه کرده و خمیر بدست آمده را به ظرف آردپاشی‌شده منتقل می‌کنیم و این ظرف را در یخچال قرار می‌دهیم. پس از گذشت یک ساعت، قالب را از یخچال خارج می‌کنیم و گز را به تکه‌های کوچک برش می‌زنیم.

شرایط نگهداری از گز آردی

این شیرینی خوشمزه را باید در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید. رطوبت یکی از عواملی است که تاریخ مصرف گز را کوتاه می‌کند. گز به‌هیچ‌عنوان نباید در کنار وسایل گرمایشی همانند بخاری یا اجاق گاز قرار بگیرد. در صورت نگهداری طولانی‌مدت از گز، حتما آن را در ظروف دربسته گذاشته و در فریزر بگذارید.

کلام آخر
گز آردی از انواع گزهای محبوب است و جزو بهترین گزهای اصفهان شناخته می‌شود و با قیمت بیشتری به نسبت سایر گزها به فروش می‌رسد. این گز را معمولا به صورت دایره و مربع برش می‌دهند و در آرد می‌غلتانند. نگهداری این گز در آرد به نرم و ترد ماندن گز کمک می‌کند. همچنین نوع آردی که برای این گزها استفاده می‌شود، بدون سبوس می‌باشد؛ درنتیجه این گز کاملا سفید و یکدست است.
در این مطلب شما را با گز آردی و انواع آن آشنا کردیم. با شناخت این گز می‌توانید نوع مناسب آن را خریداری کرده و به عنوان سوغات اصیل اصفهان به عزیزان خود تقدیم کنید.


تیم نویسندگان نازلیکس

نویسنده: تیم نویسندگان نازلیکس

ما، تیم نویسندگان نازلیکس در اینجا کنار هم هستیم تا سعی کنیم، مطالب آموزشی متنوع در حوزه‌های پرطرف‌دار را برای مخاطبین عزیزمون به زبان ساده آماده کنیم تا در مسیر پیشرفت از اون استفاده کنند.

تاریخ انتشار: 12-03-1403


0%

59 نفر



دیدگاه کاربران

نظری ثبت نشده است.

ثبت دیدگاه