بررسی مد در دهه های مختلف میلادی
واژه مد در لغت به معنای روش، سلیقه و ... است و در اصطلاح به روشی اشاره دارد که براساس سلیقه و ذوق افراد یک جامعه در مدت زمان موقت در نوع لباس پوشیدن، سبک زندگی و موارد دیگر تاثیر میگذارد. همچنین مد براساس عواملی همچون فرهنگ و باورهای یک جامعه نیز تعیین میشود. بنابراین، در هر دهه، لباسها با سبکهای جدیدی ظهور میکنند و در انواع و اقسام مختلفی روانه بازار میشوند. از سوی دیگر، مد جزو پدیدههایی است که از سالیان دور در بین جوامع وجود داشته و تاکنون نیز ادامه پیدا کرده است. طراحان مد با پیشبینی سلیقه مردم همیشه تلاش میکنند تا لباسهایی زیبا و منحصر بهفرد را طراحی نمایند. در این مطلب قصد داریم مد در دهه های میلادی را بررسی کنیم.
دهه 1900-1910
در این دهه دو کشور لندن و فرانسه به عنوان مهد مد و لباس در جهان شناخته شدند و به تدریج مجلات مد و طراحی را منتشر کردند. در این مجلات مدل لباسهای زنانه مدرن به چاپ میرسید و به مردم معرفی میشد. در این زمان طراحان لباس از رنگهای روشن برای طراحی لباسهای زنانه استفاده کردند.
زنان در اوایل دهه 1910 از کلاههایی استفاده میکردند که از پر و بال پرندگان استفاده میشد؛ به همین دلیل گونهای از پرندگان در ورطه نابودی قرار گرفتند. خوشبختانه استفاده از این کلاهها را در سالهای بعد ممنوع اعلام کردند. همچنین در آن زمان زنان عادت داشتند که پیراهنهای بلندشان را با کلاه ست کنند و دامنهای بلند توری بپوشند.
دهه 1920
دهه 1920 نیز یکی از دهههایی است که باید در بحث مد در دهه های میلادی مورد بررسی قرار بگیرد. تا پیش از این دهه، زنان بیشتر از همسران خود کار میکردند و اهمیت چندانی به زیبایی ظاهری خود نمیدادند. اما در دهه 1920 آنها استقلال پیدا کردند و توانستند حق تصمیمگیری داشته باشند.
در این دوره اغلب زنان به دنبال لباسهای زیبا رفتند تا ظرافت و زیبایی خود را نشان دهند. استفاده از دامنهای کوتاه و آرایش غلیظ از ویژگیهای زنان این دهه بود. این سبک از استایل که به سبک فلاپر معروف شد را کوکوشانل مطرح کرد تا زنان با پیروی از آن، اهمیت بیشتری به ظاهر خود بدهند.
در استایل فلاپر، زنان سیگار میکشیدند، مشروب میخوردند، آرایش غلیظ داشتند و موسیقی سبک جاز گوش میدادند. معمولا موهای این افراد کوتاه و چتری بود و جوانان از سربندهای رنگی و طرحدار استفاده میکردند.
در اوایل دهه 20 بود که لباسهای گشاد برای راحتی بیشتر طراحی شد و مردم از این مدل لباسها استقبال کردند. کیمونوهای رنگی و شلوارهای گشاد در این سبک بسیار مورد استقبال قرار گرفت و از این زمان به بعد دیگر خبری از لباسهای چیندار و بلند نبود.
دهه 1930
بررسی دهه 1930 نیز در بحث مد در دهه های میلادی حائز اهمیت است. این دهه بین جنگ جهانی اول و دوم قرار گرفت؛ بنابراین با فراز و نشیبهای بسیاری روبهرو بود و لباسهایی که در این دوران عرضه شد از پارچههای بیکیفیت و ارزان قیمتی همچون نایلون، ویسکوز و ریون دوخته میشدند. بنابراین، لباسهای دهه 1930 زیبایی و زرق و برق نداشتند.
البته برخی از طراحان، دهه 1930 را دوران طلایی مد و لباس میدانند؛ چراکه در آن دوران ماشین جایگزین کالسکه شد و اتفاقات بسیاری در عرصه مد و طراحی صورت گرفت. به عنوان مثال، موهای کوتاه جایگزین موهای بلند شدند، پیراهنهای بلند جای خود را به پیراهنهای کوتاه دادند و پس از جنگ جهانی اول، تغییرات چشمگیری در عرصه مد رخ داد.
در این دهه نیز کوکوشانل ایدههای ناب خود را معرفی کرد که شامل استفاده از پیراهنهای مشکی کوتاه و موهای چتری میشد. همچنین در این دهه اغلب زنان یاد گرفتند که لباسهای خود را برای مراسمهای مختلف از جمله عروسی، مهمانی، مراسم رسمی، تولد و پیکنیک تفکیک کنند؛ زیرا هرکدام از این مناسباتها نیازمند لباسهای مخصوص به خود هستند.
یکیدیگر از تغییرات قابلتوجه مد در دهه های میلادی، استفاده از دستکشهای کوتاه و بلند بود.
دهه 1940
این دهه با جنگ و بحران اقتصادی شروع شد و به دلیل گران شدن اجناس، امکان دوختن لباس به تعداد کافی وجود نداشت. در دهه 1940 استفاده از لباسهای آستین کوتاه، دامنهای کوتاه و غیره رواج پیدا کرد و باعث شد تا قیمت لباسها کمی کاهش پیدا کند.
یکی از جالبترین و مهمترین اتفاقات مد در دهه های میلادی، طراحی مایو دوتیکه برای ساحل و استخر بود که در این دهه رخ داد. این مایوها در زمانی مورد استقبال قرار گرفتند که هیچ لباس مخصوصی برای شنا و استخر وجود نداشت. برای دوخت این مایوها نیاز به پارچههای سبک و ساده بود.
دهه 1950
یکی از طلاییترین دوران مد در دهه های میلادی، دهه 1950 است؛ زیرا رکود اقتصادی و جنگ در این دهه پایان پیدا کرد. یکی از دستاوردهای این دوره، فعالیت گروههای رقصنده Rock in roll است. این گروه رقص از جورابهای رنگی و بلند، دامنهای پودل و دستمال گردن استفاده میکردند تا بتوانند به راحتی حرکت کنند و برقصند.
برای رقص لیندی هاب و جیتربوگ از کفشهایی استفاده میشد که در سال 1900 کفش ورزشی به حساب میآمد. افراد معروف آن زمان همچون گریس کلی و مریلین مونرو به مد اهمیت زیادی میدادند و عکسهای این افراد روی اغلب مجلات مد آن زمان دیده میشد.
دهه 1960
در بررسی مد در دهه های میلادی درمییابیم که انقلاب بزرگی در دهه 1960 در طراحی لباس اتفاق افتاد. در این دوره نوجوانان با استفاده از چکمهها و بوتهای بلند، تاثیر زیادی بر عرصه مد گذاشتند. دامنهای کوتاه به همراه جورابهای رنگی در پوشش بسیاری از نوجوانان دیده میشد. در این دهه دیگر خبری از پارچههای تیره و ساده نبود و اغلب افراد از پارچههای رنگی و طرحدار استفاده میکردند. همچنین مرواریدهای پلاستیکی جایگزین جواهرات گرانبها و پرزرق و برق شدند.
دهه 1970
این دهه نیز شامل اتفاقات بسیاری در عرصه مد در دهه های میلادی بوده است؛ زیرا سبکهای متنوعی در آن ظهور کردهاند. در این دهه اغلب نوجوانان لباسهای نیمتنه با شلوار جین میپوشیدند و آقایان نیز کت و شلوار به تن میکردند. در دهه 1970 شلوار جین وارد عرصه مد شد و مردم این شلوار را با کفشهای پاشنه بلند و نوک تیز میپوشیدند. همچنین زنان نیز در این دهه همانند مردان کت و شلوار میپوشیدند.
دهه 1980
این دهه معروف به اوج شکوفایی مد و لباس است؛ زیرا زنان در این دوران به اوج استقلال خود رسیدند. استفاده از جواهرات زیاد و لباسهای اپلدار در دهه 1980 رواج پیدا کرد و مردم به پوشیدن لباسهای توری بدننما، کت چرمی، شلوارهای فاق بلند، لباسهای جین پاره و کتهای چهارخانه روی آوردند. همچنین در این دهه سرهمیهای جین با تیشرتهای سفید و کتانیهای رنگی مورد استقبال دختران جوان قرار گرفتند.
در دهه 80 میلادی، استفاده از شلوارهای پاچه گشاد برای مردان بسیار رایج شده بود و سبکهای هیپهاپ نیز در این دهه وارد دنیای موسیقی شدند.
دهه 1990
همانطور که اشاره شد، مد در دهه های میلادی با تغییرات زیادی مواجه شده است. در دهه 1990، استفاده از لباسهای آزادتر گسترش پیدا کرد و مردم دیگر تمایلی به استفاده از لباسهای جذب و تنگ نداشتند. از رایجترین لباسهایی که در این دهه استفاده میشد، میتوان به هودی، شلوارهای جین دمپا، سرهمیها و کفشهای کتانی اشاره کرد.
دختران نوجوان در این دهه پیراهنهای سفید خود را با دامنهای کوتاه و چهارخانه ست میکردند. همچنین اغلب زنان در این دوره تنها از یک رژلب به عنوان وسیله آرایشی استفاده میکردند.
دهه 2000
بدونشک، دهه 2000 یکی از تاثیرگذارترین دوران مد در دهه های میلادی است. در این دهه گسترش و پیشرفت تکنولوژی به اوج خود رسید و لباسها در آغاز این دهه از تکنولوژی الهام میگرفتند که شامل موهای ژلزده، چکمه بلند چرم، سایه چشم نقرهای و ... میشد. در این دهه کت و شلوار جین مورد توجه افراد زیادی قرار گرفت، اما قد و فاق این شلوارها کوتاه بود. علاوه بر اینها، رنگ پوست برنزه و ابروهای نازک نیز در این دهه جزو ترندهای اصلی به حساب میآمدند.
تاثیر مد بر زندگی انسانها
پس از بررسی مد در دهه های میلادی، لازم است تا با تاثیر مد بر زندگی انسانها نیز آشنا شوید. مد و فشن علاوه بر انتخاب لباس و جلوه ظاهری، تاثیر عمیقی بر جنبههای مختلف زندگی ما دارند که عبارتند از:
• اعتماد بهنفس: یکی از مهمترین نتایج پیروی از مد و یا داشتن یک استایل زیبا و جذاب، افزایش اعتماد بهنفس است. با داشتن ظاهری آراسته میتوانید اعتماد بهنفس خود را بالا ببرید و در موقعیتهای مختلف بدرخشید.
• ایجاد تمایز و هویت: داشتن یک استایل شخصی به افراد کمک میکند تا هویت منحصر بهفرد خود را بسازند و از دیگران متمایز باشند.
• خلاقیت: مد، بستری برای خلاقیت فراهم میکند و به افراد اجازه میدهد تا از طریق لباس بتوانند سلیقه و شخیصت خود را به نمایش بگذارند.
• تقویت روابط اجتماعی: مد در برخی از مواقع به عنوان ابزاری برای نشان دادن موقعیت اجتماعی افراد مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن آخر
در این مطلب به بررسی مد در دهه های میلادی پرداختیم و شما را با تاثیر مد بر زندگی انسان آشنا کردیم. بنابراین، میتوانید با توجه به مطالب گفته شده در این بخش اطلاعات خود را در زمینه طراحی لباس افزایش دهید و از الگوهای قدیمی برای خلق استایل شخصی خودتان الهام بگیرید.
نویسنده: تیم نویسندگان نازلیکس
ما، تیم نویسندگان نازلیکس در اینجا کنار هم هستیم تا سعی کنیم، مطالب آموزشی متنوع در حوزههای پرطرفدار را برای مخاطبین عزیزمون به زبان ساده آماده کنیم تا در مسیر پیشرفت از اون استفاده کنند.
تاریخ انتشار: 09-05-1403
0%
335 نفر
برچسب ها:
دیدگاه کاربران
نظری ثبت نشده است.ثبت دیدگاه
وبلاگ های مشابه