آشنایی با انواع لایی خیاطی + تفاوت انواع لایی
خیاطی یکی از مشاغلی به شمار میرود که نیاز به ابزارها و لوازم مختلفی دارد. یکی از مهمترین این ابزارها لایی است که در انواع مختلف چسبدار و بدون چسب تولید میشود. از لاییها برای استحکام بخشیدن به لباسها و همینطور قسمتهای مختلف پارچه استفاده میکنند. آنها قادر به افزایش ایستایی لباسها و مستحکم کردن آنها هستند. البته برای این منظور باید از لایی مناسبی استفاده شود؛ بنابراین در این قسمت قصد داریم شما را با انواع لایی خیاطی آشنا کنیم.
لایی خیاطی
به نوعی از پارچه یا نوار که به صورت چسبدار و بدون چسب تولید میشوند، لایی خیاطی میگویند. به طور معمول از لاییها در خیاطی برای افزایش قوام و ایستایی لباس استفاده میکنند. لاییهای چسبدار با حرارت اتو و مدلهای بدون چسب آنها با استفاده از دوخت به لباس متصل میشوند.
امروزه انواع مختلفی از لایی خیاطی وجود دارد که اغلب آنها به صورت عریض و رولی تولید میشوند و برخی دیگر به صورت نواری و پودری در بازار موجود هستند. لاییها نوعی از پارچه هستند که در سایزهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند و مقاومت لباس را در برابر چین و چروک افزایش میدهند.
برای استفاده از لایی در ابتدا باید به نوع آن توجه کنید. برخی از لاییها برای افزایش قوام لباس مورد استفاده قرار میگیرند و برخی دیگر برای چسباندن اپلیکه کاربرد دارند.
انواع لایی خیاطی
همانطور که اشاره شد، لاییها به منظور افزایش کیفیت و ایستایی لباسها به کار میروند و یکی از ملزومات خیاطی به حساب میآیند. برای انتخاب لایی مناسب باید به میزان انعطافپذیری و مقدار چسب لایی توجه شده و با توجه به نوع پارچه و نوع لباس بهترین نوع لایی انتخاب شود. انواع لایی خیاطی عبارتند از:
1. لایی حریر
این لاییها مشابه پارچههای نازکی هستند که یک سمتشان به پارچه چسبانده میشود و امکان استفاده از آنها در انواع لباسها وجود دارد. لاییهای حریر اغلب در دوخت لباس مجلسی و مانتو مورد استفاده قرار میگیرند و با کمک آنها میتوان به لباسهایی همانند مانتو ظاهر مناسبتری بخشید. این لایی نیز در انواع مختلف پرشین، پیکاردی و معمولی در بازار موجود است. نوع معمولی این لایی در انواع مختلف لباس مورد استفاده قرار میگیرد و لایی پرشین نیز تنها در تراکم چسب با لایی حریر معمولی تفاوت دارد.
البته لایی حریر پرشین، تنها در دو رنگ مشکی و سفید تولید و به بازار عرضه میشود، اما در وزنها و بافتهای متفاوتی در بازار موجود است. برای استفاده از این لایی نیز باید در ابتدا آن را به تمام پارچه بچسبانید و پارچه را مطابق با الگو مورد نظرتان برش بزنید. به طور معمول، در اغلب مانتوها، از لایی حریر در قسمت جلویی مانتو استفاده میشود. برای چسبیدن این لایی به پارچه، هرگز اتو را روی لایی نکشید و لایی را از قسمتی که چسب دارد در قسمت پشتی پارچه بگذارید و اتو را روی آن قرار دهید. برای رسیدن به نتیجه بهتر از اتو بخار استفاده کنید تا لایی به طور کامل روی پارچه فیکس شود.
2. لایی تایوان
یکیدیگر از انواع لایی خیاطی، لایی تایوان نام دارد که بدون بافت و غیرشطرنجی است. ضخامت این لایی از لایی حریر بیشتر بوده و آهار آن نیز در حد متوسط است. از این لایی برای گلدوزی در قسمتهای مختلف لباس بهره میبرند. همچنین این لایی در برخی از مدلهای شلوار زنانه و ترمهدوزی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لایی تایوان، خشکی و آهار متوسطی دارد و ضخامت آن نیز از لایه حریر بیشتر است.
3. لایی لنگان
این لایی نیز همانند لایی تایوان غیرشطرنجی و بدون بافت بوده، اما آهار بیشتری دارد و ضخامت آن نیز به نسبت لایی تایوان بیشتر است. از لایی لنگان در بخشهای مختلف برخی از لباسهای ضخیم استفاده میکنند. به علاوه، این لایی در کمر شلوارهای مردانه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لایی لنگان به دلیل ویژگیهایی که دارد قادر به جلوگیری از چروک شدن انواع پارچهها است.
4. لایی گریوه
یکیدیگر از انواع لایی خیاطی که بافتی شطرنجی داشته و در مقایسه با لاییهای دیگر، میزان آهار آن بیشتر است، لایی گریوه نام دارد. جالب است که بدانید، چسب لایی گریوه به خود پارچه آغشته بوده و برجسته نیست.
لایی گریوه برای دوخت مانتوهای مجلسی و لباسها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این لایی در ضخامتهای مختلفی در بازار موجود است و در سه رنگ آبی، قرمز و سبز ارائه میشود.
5. لایی ارگانزا
یکی از انواع لایی خیاطی بدون چسب، لایی ارگانزا نام دارد که باید با نخ و سوزن به لباس متصل شود. این لایی برای افزایش قوام لباس مورد استفاده قرار میگیرد و اغلب در لباس عروس به کار میرود. به عبارت دیگر، اصلیترین وظیفه لایی ارگانزا، افزایش استحکام لباس عروس است.
6. لایی مویی
لایی مویی یا لایی سوزنی از پشم تهیه شده و در دو نوع ساده و چسبدار تولید میشود. این لایه به پارچه نمیچسبد و از نخ و سوزن برای اتصال آن به پارچه استفاده میکنند. البته در حال حاضر نوع چسبدار این لایی نیز در بازار وجود دارد و به راحتی به لباسها چسبانده میشود. به طور معمول از این لایی در دوخت پالتو و کت استفاده میکنند.
7. لایی فرانسه
لایی فرانسه یکیدیگر از انواع لایی خیاطی است که در دو نوع لطیف و کاغذی به بازار عرضه میشود. این لایی آهاردار برای دوخت لباسهایی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز به ایستایی بالایی ندارند و نوع کاغذی این لایی نیز برای دوخت یقه، مچ آستین و جادکمه استفاده میشود. البته از لایی فرانسه نمیتوان برای تمامی لباسها استفاده کرد؛ زیرا برای لباسهایی که نیاز به ایستایی بالایی دارند، باید از لاییهای دیگری استفاده شود.
8. لایی زانفیکس
لایی زانفیکس نیز یکیدیگر از انواع لایی خیاطی است که به صورت متعدد در دوخت انواع لباسها مورد استفاده قرار میگیرد. این لاییها دو رو دارند؛ بنابراین استفاده از آنها از هر دو طرف امکانپذیر است.
9. لایی چسب کاغذی
لاییهای چسب کاغذی یکی از پرکاربردترین لاییها در خیاطی هستند که آب رفت ندارند و قبل از دوخت آنها نیاز به آبکشی نیز نخواهد بود. البته این لایی تنها در عرض 90 متر در بازار موجود است و انتخاب مناسبی برای دوخت پارچههای لطیف محسوب میشود.
لاییها یکی از مهمترین ملزومات تولید پوشاک و خیاطی به شمار میروند که نقش مهمی را در ایستایی لباس ایفا میکنند. در این مطلب شما را با انواع لایی خیاطی آشنا کردیم تا با توجه به نکات گفته شده بتوانید نوع مناسب آن را با توجه به نوع پارچه و لباستان خریداری نمایید.
نویسنده: تیم نویسندگان نازلیکس
ما، تیم نویسندگان نازلیکس در اینجا کنار هم هستیم تا سعی کنیم، مطالب آموزشی متنوع در حوزههای پرطرفدار را برای مخاطبین عزیزمون به زبان ساده آماده کنیم تا در مسیر پیشرفت از اون استفاده کنند.
تاریخ انتشار: 16-04-1403
0%
223 نفر
برچسب ها:
دیدگاه کاربران
نظری ثبت نشده است.ثبت دیدگاه
وبلاگ های مشابه