طرز تهیه قیمه نجفی
مواد لازم:
پیاز: 2 عدد
گوشت: 200 گرم
نخود: 200 گرم
رب گوجه فرنگی: 4 قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: 3 قاشق غذاخوری
کره: یک قاشق غذاخوری
دارچین: یک قاشق چایخوری
روغن مایع: مقدار کافی
نمک فلفل: مقدار کافی
قیمه نجفی (قیمه عراقی یا قیمه علاچی) یک غذای سنتی و نذری مخصوص در ایام محرم و روز عاشورا است که در کشور عراق و شهرهای نجف و کربلا و کاظمین و برخی شهرهای دیگر کشور عراق بعنوان نذری درست می شود و از محبوبیت زیادی برخوردار است. این غذا از گوشت و نخود پخته شده که با گوشت کوب له می شود و ادویه و رب تشکیل شده. این خورشت عربی معمولا همراه با برنج و یا با نان خورده می شود. این غذا اگرچه به آن قیمه می گویند اما بیشتر شبیه گوشت کوبیده ی ما ایرانی ها است.
در اینجا طرز تهیه این غذای عراقی خوشمزه را که شامل پیاز و رب و گوشت و نخود و کره و دارچین و زعفران دمکرده است را برایتان می نویسم و امیدوارم آن را در منزل برای وعده غذایی ناهار و یا شام تهیه کرده و از خوردنش لذت ببرید. این خورشت برخلاف قیمه ایرانی ها لیمو امانی ندارد اما می توان در صورت تمایل بعد از پختن هنگام سرو کمی ابلیمو روی آن ریخت و ان را میل کرد.
مرحله اول تهیه قیمه نجفی:
برای شروع، سراغ پیاز داغ می رویم، یک عدد پیاز را با اب می شوریم و آن را پوست می کنیم. سپس پیاز را با چاقو به صورت نگینی و ریز خرد می کنیم. داخل یک تابه کمی روغن مایع ریخته و تابه را روی شعله گاز گذاشته و زیر گاز را روشن می کنیم. سپس وقتی روغن خوب داغ شد پیازها را در روغن تفت می دهیم تا کمی سبک شود.
مرحله دوم تهیه قیمه نجفی:
سپس در ادامه در این مرحله 200 گرم گوشت گوسفندی را با آب می شوریم و آنر ا ابکش می کنیم. سپس گوشت را به تابه پیازها اضافه می کنیم و آن را تفت می دهیم تا رنگش تغییر کند.
مرحله سوم تهیه قیمه نجفی:
سپس در ادامه در این مرحله 200 گرم نخود را که از شب قبل در آب خیسانده بودیم و چند بار هم آب آن را عوض کرده بودیم تا نفخ آن گرفته شود و زودتر بپزد، آبکش می کنیم و آن را در تابه ریخته و همرا پیاز و گوشت تفت می دهیم.
مرحله چهارم تهیه قیمه نجفی:
در این مرحله 7 لیوان آب به داخل قابلمه گوشت و نخود اضافه می کنیم و ابتدا زیر شعله گاز را زیاد می کنیم و وقتی آب جوشید، زیر شعله گاز را کم می کنیم و درب قابلمه را می بندیم و اجازه می دهیم تا به ارامی گوشت و نخود بپزد. ضمنا در اواسط پخت نمک و فلفل را به مقدار کافی داخل قابلمه می ریزیم تا خورشت ما مزه دار شود.
مرحله پنجم تهیه قیمه نجفی:
سپس در ادامه در این مرحله، وقتی گوشت و نخود پخت آب را از آنها (گوشت و نخود) جدا می کنیم و در ظرفی جداگانه می ریزیم و گوشت و نخود را با گوشت کوب می کوبیم و آنها را خوب له می کنیم (مانند آبگوشت آب و گوشت را از هم جدا می کنیم).
مرحله ششم تهیه قیمه نجفی:
سپس، یک عدد پیاز دیگر را نگینی خرد می کنیم و در تابه در روغن و کره تفت می دهیم و وقتی پیاز نرم و طلایی شد، 4 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را همراه با کمی نمک و فلفل داخل قابلمه پیازها می ریزیم و رب را تفت می دهیم تا رنگش باز شود و خورشت ما خوشرنگ شود و بوی خامی آن گرفته شود.
مرحله هفتم تهیه قیمه نجفی:
سپس در ادامه، گوشت کوبیده و آماده شده مرحله قبل و آب گوشت و یک قاشق غذاخوری دارچین و 3 قاشق غذاخوری زعفران دمکرده را به قابلمه حاوی رب تفت خورده اضافه می کنیم و همه مواد را خوب باهم مخلوط می کنیم. سپس منتظر می شویم تا خورشت کم آب شود و جا بیفتد.
مرحله هشتم تهیه قیمه نجفی:
در این مرحله، وقتی خورشت جا افتاد و کم آب شد و روغن دار شد، آن را در ظرف مناسب می ریزیم و برای وعده غذایی ناهار همراه با برنج و سالاد شیرازی و سبزی خوردن و...و یا برای وعده غذایی شام همراه با نان آن را میل می کنیم. نوش جان.